Posted by on 13 maart 2017

Wil je zichtbaarder worden? Kopieer dan je dochter*!

(* of je zoon, neefje, nichtje, buurjongen of –meisje)

“Ahhh, &*%^$@”’, ik schrik me een ongeluk! Die fietser zag ik gelukkig nog net op tijd.

In de auto met alleen het schijnsel van mijn koplampen voor me, verwonder ik me dat zoveel fietsers niet goed zichtbaar zijn. “Die kids van tegenwoordig doen er alles aan om zichtbaar te zijn, behalve in het verkeer” denk ik. “Vroeger had ik nog een excuus, door die dynamo was trappen echt veel te zwaar. Wees blij dat er zo´n goede fietslampjes zijn” mopper ik voort.

Dit voorval zet me aan het denken; hoe is het gesteld met de zichtbaarheid van mijzelf en met de zichtbaarheid van mijn klant, de diëtist?

“Anderen helpen” om die reden begon ik destijds aan de opleiding Voeding en Diëtetiek. Tegenwoordig heb je naast je inhoudelijke expertise een groter scala aan andere vaardigheden nodig om voldoende cliënten naar je praktijk te trekken. De mogelijkheden zijn legio, maar ja hoe doe je dat?

6 manieren om te werken aan je zichtbaarheid

Selfies, Instagram, Facebook (live), Snapchat en andere manieren om jezelf te laten zien, we zijn er niet mee opgegroeid. Wat kan jij van je dochter* leren?

1. Begin klein

Vriendenclubjes, sportclubjes en andere clubjes, daar beginnen jongeren met zichzelf zichtbaar te maken via sociale media. Begin zelf ook in een veilige kring, zoals bij je familie en vrienden maar ook je cliënten, dan voelt het meteen minder eng. Je went alvast aan het gevoel van zichtbaarheid. Vraag feedback waardoor je het naar buiten treden telkens kan verbeteren. Het is dus niet nodig om altijd en overal aan je telefoon gekluisterd te zijn 😉

2. Doe wat bij je past

Niets zo erg als dingen doen die niet bij je passen dat zie je namelijk meteen. Naast het feit dat het super eng is, ben je (zichtbaar) niet jezelf en nog belangrijker, herkennen je cliënten je niet. Door je comfortzone op te rekken kom je wel een stap verder zonder jezelf geweld aan te doen. Vraag je af wat je wilt bereiken in jouw omgeving (stad, dorp, land), met jouw cliënten, met jouw praktijk etc. Schrijf op welke volgende kleine stap je moet zetten om je comfortzone groter te maken.

Bijvoorbeeld: een bijeenkomst organiseren voor POH’ers, maandelijks contact opnemen met (oud-) cliënten, elke week 1 persoon bellen of mailen die iets voor je kan betekenen. En deel (algemene) resultaten van cliënten met anderen, zet je cliënt in de spotlights, om je effectiviteit aan te tonen. Vooral om je succes te vieren! Deel dit op ten minste 1 social media kanaal. Je hoeft niet meteen vol op Facebook te gaan staan als je dat niet wilt. En het hoeft niet perse online zichtbaar te zijn, offline in jouw eigen omgeving kan ook heel effectief zijn.

3. Zorg dat anderen je zichtbaar maken

Jongeren liken berichten van elkaar in de groepen waar ze in deelnemen, ze zijn heel actief met elkaar bezig.  Je cliënten maken jou zichtbaar. Hoe fijn is dat! Doordat ze over je vertellen krijg je een gezicht bij anderen. Als je je cliënten dan ook nog vraagt om een referentie te schrijven of je actief aan te bevelen, zijn de eerste stappen gezet. Wat ook kan helpen is om je cliënten te vragen of ze iemand kennen die baat zou kunnen hebben bij jouw diensten. Vraag om contactgegevens en bel of mail ze. Houd het heel simpel: Is dit iets voor jou? Ik biedt X en bereik daarmee goede resultaten zoals bij Y. Als jij ook kennis wilt maken met mijn diensten, zullen we dan een keer afspreken? Je kan me mailen op…

4. Laat je niet leiden door je gedachten

Heerlijk hé die onbezonnenheid van jongeren (en soms ook heel erg irritant!). Probeer daar wat meer van over te nemen, doe het gewoon. Wat is het ergste wat je kan overkomen? Gedachten zijn slechts dingen die je zelf hebt gecreëerd, vaak zijn ze helemaal niet waar. Je komt er pas achter of ze waar zijn door het gewoon te doen.

5. Houding en uitstraling

Een “duckface” (getuite lippen) is gelukkig een beetje op z’n retour, maar jongeren maken vaak meerdere selfies voordat ze de juiste foto hebben waar ze goed op staan. Het gaat niet om het perfecte plaatje, maar wel om de kracht en de overtuiging die jij uitstraalt (zonder arrogant te zijn), vol vertrouwen de toekomst tegemoet. En waarom ook niet? Je hoeft jezelf niet te overschreeuwen, maar ben trots op waar je nu staat en laat dat zien. (Lees ook de 6 tips voor het maken van een selfie verderop).

6. Ben onderscheidend

Vind jij ook dat jongeren veel op elkaar lijken? Dan weet je hoe belangrijk het is om onderscheidend te zijn. Onderscheidend zijn zit in de keuze van je (ideale) cliënt, maar ook in je advies. Cliënten zitten niet te wachten op een bestraffend vingertje, maar zijn vooral gebaat bij duidelijkheid. Maak dus duidelijk wat je verwacht van de cliënt en wat de cliënt van jou mag verwachten. Dat is de beste manier om een goede relatie op te bouwen en weer doorverwijzingen te krijgen. Creëer of verfijn je eigen stijl.

Vond je deze mail leuk, interessant, of toepasbaar? Abonneer je dan op mijn inspiratiemails.

Wil je serieus aan de slag met je zichtbaarheid? Misschien  is een VIP dag wel iets voor jou. Kijk daarvoor op mijn website onder gezond aanbod

 

 

 

 

 

6 tips voor een goede selfie

 

1. Neem de tijd
Voor het maken van een selfie neem je de tijd. Een mooi shot lukt zelden in een keer. Neem de eerste minuten dezelfde houding aan, maar varieer daarna ook met je pose voordat je de foto via Instagram bewerkt. Je hebt al tijd geïnvesteerd in je blik, dus waarom zou je geen tijd besteden aan het bereiken van de perfecte pose?

Gezicht kantelen
Lange nek, kaak naar voren, tong tegen het gehemelte en draai je hoofd iets scheef naar de camera, maar verlies hierbij niet het contact. Glimlach lichtjes en je hebt al een mooie selfie.

Daglicht
Het maakt niet uit waar je bent om een selfie te maken. Alle momenten zijn geschikt voor een zelfportret. Het enige wat je nodig hebt is daglicht. Zet die flitser uit. Daglicht, vooral het diffuus licht op een bewolkte dag is geschikt. Het voorkomt schaduwen en maakt je huid gladder. Vermijd direct daglicht en sfeerverlichting.

Zelfspot
Het maakt niet uit wat voor soort selfie je besluit te maken. Een beetje zelfspot mag. Experimenteer er dus flink op los, een spiegel is hierbij een goed hulpmiddel. Bedenk dat een serieuze selfie in de meeste gevallen toch minder geslaagd is.

Niet schamen
Schaam je niet voor het maken van een selfie. Wees trots op jezelf! Verlegenheid en schaamte verpesten namelijk een selfie.

Noodplan 

Ben je niet tevreden of lukt het niet, geen nood er zijn voldoende goede apps waarmee je je selfies kan aanpassen. Voor mijn selfies hieronder heb ik de app Prisma gebruikt. (andere goede apps zijn bijvoorbeeld instagram, pixlr, snapseed, picsarts )

(gevonden op styletoday.nl)

Heel veel succes!

Posted in: inspiratie mail

Comments

Be the first to comment.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*